About ARISE

GRANT SHEMA:
Fond za ulaganje u znanost i inovacije shema za dodjelu bespovratnih sredstava
NAZIV PROJEKTA:
ARISE – Napredna istraživanja, inovacije i transfer tehnologije u inženjerstvu površina (Advanced Research, Innovation and technology transfer in Surface Engineering)
VRIJEDNOST PROJEKTA:
657.775,75 EUR (541.612, 55 EUR ili 82,34% je sufinancirano od strane EU)
KORISNIK:
Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB)
Zavod za materijale, Katedra za toplinsku obradu i inženjerstvo površina, Ivana Lučića 5, 10 000 Zagreb
ODGOVORNO TIJELO:
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
UGOVORNO TIJELO:
Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU
MJESTO PROVEDBE:
Zagreb, Slavonski Brod, Rijeka

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) i Središnja agencija za financiranje i upravljanje (SAFU) sklopili su 10. travnja 2013. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu IPA IIIC projekta koji financira Fond za ulaganje u znanost i inovacije u vrijednosti od 657.775,75 eura.

ARISE projekt planira kroz napredna istraživanja, inovacije i transfer tehnologije razviti tehničku infrastrukturu u Republici Hrvatskoj u području inženjerstva površina za istraživanja i primjenu površinskih slojeva stvorenih novom PACVD tehnologijom.

Trajanje projekta je 2 godine (24 mjeseca) tijekom koje će Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu blisko surađivati sa svojim partnerima iz Rijeke, Slavonskog Broda i Ljubljane. U provedbi projekta pomoći će stručni suradnici iz Končar Alata d.d., Elektro-Kontakta d.d. i Lipovice d.o.o. Hrvatska dobiva novi moderni PACVD uređaj kakvog nema niti u Hrvatskoj niti u susjednim zemljama!

Konačno, svime navedenim će se unaprijediti rad i nastava hrvatskih fakulteta te će doći do značajnije suradnje s gospodarstvom što će rezultirati povećanjem konkurentnosti domaćih proizvođača na svjetskom tržištu!