Rezultati

Glavni cilj ARISE projekta je razvoj tehničke infrastrukture u području inženjerstva površina za istraživanja i primjenu naprednih površinskih slojeva proizvedenih novom naprednom tehnologijom PACVD, čime će se omogućiti istraživačke aktivnosti za poboljšanje svojstava i trajnosti alata i konstrukcijskih dijelova. Kako bi se to postiglo, neophodno je nabaviti opremu za proizvodnju površinskih slojeva (PACVD uređaj).

Laboratorij za toplinsku obradu i inženjerstvo površina bit će opremljen sa svrhom predstavljanja i promoviranja nove tehnologije u proizvodnji alata i konstrukcijskih dijelova u Republici Hrvatskoj, te transfera znanja prema hrvatskoj industriji. Trenutno u Hrvatskoj nema tehnologije za površinsku obradu u smislu prevlačenja alata i konstrukcijskih dijelova s naprednim površinskim slojevima. Zbog nedostatka sredstava (većinom odgovarajuće opreme) koja bi omogućila sistematski pristup u inženjerstvu površina u Republici Hrvatskoj nije moguće provesti temeljito istraživanje i rješavati stvarne problem u industrijskoj praksi. Ujedno, potrebni površinski slojevi se ne mogu proizvesti, pa su se te aktivnosti dosad provodile u susjednim državama (Sloveniji, Austriji). Procijenjeno je da su u posljednjih nekoliko godina hrvatske tvrtke trošile godišnje u prosjeku 130.000 € na usluge prevlačenja. Razvojem bitne istraživačke infrastrukture, kapaciteti za istraživanje i razvoj u području inženjerstva površina će se poboljšati, a suradnja između znanosti i industrije ojačati, omogućavajući i znanstvenicima i industriji učinkovitiju komunikaciju te bolje praćenje potreba gospodarstva.

Primjenom postupaka u inženjerstvu površina trajnost proizvoda se može povećati nekoliko puta. Ideja ARISE projekta je primjena dvaju novih površinskih slojeva u proizvodnji alata i kostrukcijskih dijelova.